14 Mayıs 2015 Perşembe

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir

Saç Dökülmesi


Günde 100 kadar saç telinin dökülmesi normaldir. Bu sayın artması alopesi olarak adlandırılır. Saç dökülmesi deride iz bırakan (skatrisyel alopesi) veya deride iz bırakmayan (nonskatrisyel alopesi) hastalıklarda görülebilir.

Enfeksiyonlar (mantar, bakteri veya viral enfeksiyonlar), tümörler, benler, kistler
saçlarda kalıcı dökülmeye neden olabilir. Ayrıca saçlı deriyi tutan bazı dermatolojik
hastalıkların seyri sırasında kıl yapıları tamamen tahrip olur ve kalıcı dökülme görülür. 


Saçlarımız birçok nedene bağlı olarak dökülürler. Önemli olan dökülen saçlarımızın hangi nedenden dolayı döküldüklerini bulabilmektir.

Saç dökülmesinin nedenlerini başılıklar halinde sıralayacak olursak;
  • Doğru beslenme : Saç keratin adı verilen hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin yeterli büyümesi ve güçlü olması tabi ki bizim beslenmemize bağlıdır. Sağlıklı saçlar için faydalı besinler konumuzdan hangi besinleri bol bol tüketmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  • Yaşlanma : Yaşlanma ile birlikte saçlar incelerek güçsüzleşmeye başlar. Saçlar büyümek için 22 adet amino aside ihtiyaç duyarlar. Yaşlandıkça aldığımız amino asit sayısı da düşmektedir. Bunun önüne geçmek için soya fasulyesi, yağsız et, mandıra ürünleri, balık, yumurta ve fındığı bol bol tüketmeniz gerekmektedir.
  • Ani kilo kaybı : Saç dökülmesi ani gelişen bir travma sonucunda da görülebilir. Doymama hastalığı ve iştahsızlık hastalığı gibi beslenme bozuklukları da saç kaybına sebep olabilir. Düzgün bir beslenme alışkanlığını kazanmak için bu hastalıkların tedavisi ile saç dökülmesinde azalmalar olacaktır.
  • Hormonal değişiklikler : Hormon seviyelerinin çok yüksek veya çok alçak olması da saç dökülmesine neden olabilir. Çünkü hormonlar vücuttaki organların normal çalışmalarını düzenler. Eğer hormonal değişiklikler nedeni ile saç dökülmesi yaşıyorsanız hormonlarınızın düzenlenmesi için doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Aşırı şekil verme : Tüm kadınlar saçları ile oynamayı bazen renklendirip bazen şeklini değiştirmeyi çok sever. Fakat bu işlemler sırasında aşırı kimyasal kullanılan işlemler saçlarınızı güçsüzleştirerek dökülmesine sebep olabilir.
  • Gebelik : Gebelik sırasında bir çok kadının kabuslarından birisi de saç dökülmesi olabilir. Panik yapmaya hiç gerek yok, çocuğunuzu kucağınıza aldığınızda diğer tüm dertler gibi bu dertte düzenlenen hormonlar sayesinde yok olup gidecektir.
  • İlaçlar : Düzenli olarak kullanılan ilaçlardan bazıları da saç dökülmesine sebebiyet verebilir. Eğer düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa prospektüslerini dikkatlice okumanızda fayda var.
  • Genetik : Eğer ailenizde anne ve babanızda saç dökülmesi görülüyorsa genlerinizden size geçmiş bir rahatsızlık olabilir.
  • Stres : Bir rahatsızlık sebebi olarak stresi yazmadan geçemeyiz. Vücüdun her hücresine zararlı olan stresi hayatımızdan söküp atmak belki de saç dökülmesi problemini de ortadan kaldıracak.
  • Tiroid rahatsızlıkları : Hipotiroid ve hipertiroidi rahatsızlıkları olanlarda da saç dökülmeleri görülebilir. Doktorunuzun önerdiği tedaviyi uygulayarak hem tiroid rahatsızlığını hem de saç dökülmelerini azaltabilirsiniz.
  • Aşırı A vitamini alımı : Amerikan Dermatoloji Akademisi araştırmalarına göre aşırı dozlarda A vitamini alımı da saç dökülmesine neden oluyor. Aynı araştırmaya göre bu nedenle oluşan saç kaybı geçici bir durum. A vitamini alımı azaltıldığında bu durum ortadan kalkacaktır.
  • B vitamini eksikliği : B vitamini saçlarınız için çok önemli bir role sahiptir ve eksikliği saç dökülmelerine sebep olabilir. B vitamini takviyesi alarak kolaylıkla saç dökülmelerini önleyebilirsiniz.
  • Mantar enfeksiyonları : Bazı mantar enfeksiyonları da saç dökülmesine neden olur. Doğru tedavi ile saç kaybının önüne geçilmiş olur.
Konumuzla alakalı olarak " Saç Dökülmesi İle İlgili Bİlgiler" başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak, okumanızı tavsiye eder, iyi okumalar dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder