17 Kasım 2013 Pazar

Saç Kıran Hakkında Bilgiler

Saç Kıran Nedir ?

Saç kıran olarak da bilinen alopesi areata en fazla her iki cinsten genç ve orta yaşlı erişkinlerde görülür. Birçok vaka kendiliğinden iyileşir; yani gelip geçicidir ve özel bir tedavi gerektirmez. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de, bu saç dökülmesinden, yalnızca saçları etkileyen bir otoimmün süreç sorumlu tutulmaktadır. Bu süreçte gerginlik de önemli bir rol üstlenmiştir. Hastalarda genellikle madeni para büyüklüğünde, yani 2.5 santimetre çapında bir veya daha fazla dairesel alanda saç dökülmesi görülür.

Saçkıran, mantarların sebep olduğu bir cilt hastalığıdır. Her ne kadar adına saç kıran denilse de bu hastalığa sebep olan mantarlar, saçta, deride, tırnakta ve ayak parmaklarında mantar enfeksiyonuna seçenek açabilmektedir. Özellikle dikkat etmeniz gereken husus, saçkıranlı hastanın kullandığı tarak vb. ürünlerden uzak durmanız ve kullanmamanızdır. Saçkıran erkek ve dişi biçiminde iki farklı şekilde inceleniyor. Dişi olan saçkıran, erkeğe göre yayılma konusunda daha ani ve daha güçlü. Saçın her bölgesine kolayca yerleşebiliyor ve kalıcı hale geliyor. Erkek saçkıran ise, yayılma konusunda daha yavaş ve nüfuz ettiği bölgeler dişiye göre daha az. Saçkıran hastalığı istisnasız herkeste görülebilir. Fakat çocuklarda ve ergenlerde yaşça büyük olan insanlara nazaran daha sık ve kolay ortaya çıkabilir. Bunun en büyük nedeni ise, bünyenin daha zayıf ve hassas olmasıdır.

Saç Kıran Belirtileri

Hastalığın başlangıcı genel olarak küçük kabarcık ve sivilce gibi bir dış görünüşe sahiptir. Saçkıranın belirtileri arasında ilk ve en önemlisi budur. Kabarcık olan bölgede bir zaman sonra halka biçiminde bir genişleme ve yayılma görülür, enfekte ettiği bölgedeki saçı dökmeye ve o bölgeye başka bir deyişle hakim olmaya başlar. Saç dökülmesi başlangıç aşamasında geçicidir. Ancak saçkıran kısa zaman içerisinde tedavi edilmezse saç dökülmesi kalıcı kelliğe seçenek açabilir. Saçkıran’ın var olduğu bölgede saçlar zayıflar ve kırılgan bir hal alır. Nadiren saçkıran olan bölgede sarımsı cilt lekeleri de meydana gelebilir. Tırnaklarda rastlanan saçkıran mantarı şikâyetlerinde tırnak şeklinde bozulmalar ve farklılıklar görülür.

Saç Kıran Tedavisi

Saçkıran, tedavi metodları sayesinde çözümü olan bir cilt hastalığıdır. Saçkıranı tedavi edebilmek adına ilk olarak saçkırana sebep olan enfeksiyon yapıcı mantarları yok etmek şarttır. Bu da genellikle mantar ilaçları olarak bilinen toz, tablet veya krem şeklinde olan ilaçlarla gerçekleştirilmektedir. Bahsedilen ilaç türleri genellikle topikal metod adı verilen, hastalık olan bölgeye sürülerek uygulanmaktadır.  Griseofulvin adı verilen tablet, en sık kullanılan ve tercih edilen tedavi ilacıdır. Saçkıran iğne tedavisi de yaygın olarak kullanılan tedavi metodları arasında yer almaktadır. Minoxidil içeren ve düzenli bir şekilde kullanılan spreyler de bölgeye uygulanır ve saç kıran tedavisinde etkilidir. Diğer taraftan bazı bitkisel tedaviler de saçkıran vakalarına iyi gelmektedir.

Sarımsak Tedavisi
Halk arasında yaygın olarak bilinen ve kullanılanlar arasında ilk akla gelen saçkıran sarımsak sürülmesidir.  Sarımsak sürüldüğü alan cildini tahriş eder ve o bölge kanlanmasını artırır. Kanlanma arttığı için kökün beslenmesi de artar ve tüyler yeniden çıkar. Sarımsak gibi cildi tahriş ederek faydalı olan salisilik asit benzeri madde içeren kremler de kullanılır.

Kortizon Tedavisi

Kortizon saçkıran tedavisinde yaygın şekilde krem olarak kullanılır.  Ağır vakalarda ve kremle düzelmeyen vakalarda krem kullanmak yerine kortizon enjeksiyonu yapılır. Kortizon enjeksiyonu dermatoloji uzmanınca yapılmalıdır. Daha fazla depo kortizonlar kullanılır. Fazla ince uçlu iğneler yardımıyla saçkıran olan alana küçük dozlar halinde enjeksiyon yapılır.
Tedavi seçenekleri arasında en başarılısı kortizon enjeksiyonudur ve % 90 lardan daha yüksek oranda düzelme sağlanır. Krem uygulamalarında bu başarı % 70-80 ler düzeyindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder