25 Ekim 2013 Cuma

Saç Dökülmesi



Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı: Uzmanlara göre; boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebiliyor. Bu yöntemlerin sık sık veya aynı anda uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabiliyor. Saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama gibi saç şekillerinin de sıklıkla uygulanmaması gerekiyor. Çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olabiliyor. Sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak ise saçı kırabiliyor.

Kadın tipi saç dökülmesi olanların %20'sinde aile öyküsü vardır. Kadınlarda ırsi nedenler dışında saç dökülmesine neden olan etmenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Hormon dengesizlikleri
Kadınlarda rastlanan saç zayıflama ve dökülmesinin önemli bir nedeni de hormon dengesizlikleri ve hormon tedavileridir. Kullanılan doğum kontrol haplarının sıklıkla saç dökülmesine seçenek açtığı gözlenir.

Doğum sonrası süreç
Gebe kadınlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu ifade eden uzmanlar, doğum sonrasında saçların, saç büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçtiklerini, 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini, bu sürecin 1-6 ay kadar sürebildiğini ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaştıklarını belirtiyor.

Tiroid Bezi Salgı Bozuklukları
Tiroid bezi hastalıkları hiçbir neden yokken kilo alıp verme, ateş basması yada üşüme gibi sorunlara seçenek açtığı gibi, saç dökülmesine de neden oluyor. Tiroid bezinin aşırı yada az çalışmasından doğan bu durumdan tiroid tedavisiyle yada saç ekimi ile kurtarılabilinir.


Saçların da kendi ömürleri vardır. Bir saç telinin doğal ömrü, saç dökülmesine maruz kalmaz ise iki ile altı yıl arasında değişebilir. Saç tellerinin ortalama uzama miktarı ayda bir santimetreye karşılık gelmektedir. Saç hücrelerinin %90’ı sürekli büyürken, geriye kalan %10’luk kısmı dinlenme aşamasında bekler. Özellikle uzu saçlı kadınlarda, ayın belli dönemlerinde normalden daha fazla saç dökülmesi normaldir. Bu saç dökülmesini engellemek için herhangi bir şey yapmanıza gerek yok, zira aynı saç kökünden tekrar saç çıkacaktır. Pek fazla insan günde 50 ila 100 saç telini kaybetmektedir. Bu saç dökülmesi tamamen normaldir. Bu miktardan daha fazla dökümelerde saç dökülmesini engellemek için bir seçenek aranmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder