8 Kasım 2013 Cuma

Saç Ekimi (Saç Transplantasyonu)



Saç ekimi ne demektir?
Saç ekimi en temel anlamıyla başın arka kısmından iki kulak arası bölgeden, cilt altından dökülmeme genetiğine sahip saç köklerinin alınıp, ön tarafta saçlandırılmasını istediğimiz bölgelere cilt altına transferini yapmaktır.

Sizi rahatsız edecek ölçüde bir saç dökülmesi ile karşı karşıya iseniz ilk yapmanız gereken işlem, dökülmenizin nedenini öğrenmek için bir uzman yardımı almanızdır. Saç dökülmesi hem kadınlar da hem de erkeklerde bazı zamanlarda ırsi ve kalıtsal bir nedenden dolayı olmaktadır. Ancak bu dökülmeler ırsi ve kalıtsal bir sebepten olabileceği gibi başka bir sebepten de kaynaklanıyor olabilir. Saç ekim işlemi yaptırırken doktorunuz saç dökülme tipini ve nedenini dikkate alarak bu işlem için hangi metodu kullanacağına karar vermelidir.

Kimler saç ekimi yapabilirler?
Saç ekimi yapacak kişinin kesinlikle cerrah yani hekim olması gerekmektedir, bunun yanı sıra bu alanda uzmanlaşmış birikim ve tecrübeye donanıma sahip olan cerrahların yapacağı işlem hem kaliteli hem kesin çözüm teşkil edecektir dolayısıyla saç ekme işlemini yapacak kişilerin veya kurumların fazla tecrübeli olması gerekiyor. Yıllarca bu işi yapmış deneyim sahibi kişilerin bu operasyonu yapması gerekiyor.

Kadınlarda saç ekimi nasıldır?
Saç ekimi hayatımız boyunca ruhsal ve her açıdan olumlu yönde etkileyecek bir yöntemdir aslında. Saç dökülmesi ve tamamen saç kaybı hiç kimsenin yaşamak istemeyeceği bir durumdur. İnsan sahip olduğu saçlarının dökülmesi ya da tamamen kaybetmesi durumunda etkilenip psikolojik bir boşluk içerisine bile düşebilir. Kadınlardaki saç dökülmesi erkeklerdeki dökülmelere göre kişi açısından daha endişe vericidir.

Saç dökülmesi genetik, hormonel dengenin bozulması, saça uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanılması, gerginlik gibi etkenler ile de hiç istenilmeyen saç dökülmeleri yaşanılır. Genetik saç dökülmelerinde çıkan saçlar daha seyrektir ve saçın yoğunluğunda azalma gözükür. Kadınlardaki saç dökülmeleri çeşitli şekillerde olsa da genellikle ön saç çizgisi yerinde kalır bazı durumlarda erkek tipi saç dökülmesi gibi ön saç çizgisi geriye kayabilir. Saç ekimi yaptırmak isteyen kadınlarda saç ekimi için öncelikle saç dökülme tipi incelenip dökülmenin sebebi araştırılır. Kadın ne şekilde bir ekim sonucuna ulaşmak istediğini açıkça anlatmalıdır uzman hangi metodu uygulayacağını belirler ve işleme başlar uygulanan metodlar kadınlar için de aynıdır.

Saç ekimi sonrasında iz kalır mı?
Günümüz şartlarının ilim ve bilimde çığ gibi büyüyen teknoloji araştırmaları ile saç ekimin de de son dönem de fazla iyi ve hatta gelinecek en mükemmel noktalara varılmasıyla muhteşem metodlar uygulanmaktadır.

İz bırakan metod olarak bilinen fut ekimi artık kullanılmıyor bile. Saç ekim metodları uygulaması ile kafa da kesinlikle saç ekimi sonrasın da iz kalmamaktadır. Buna en güzel örnek fue metoduyla yapılan ekimler gösterilebilir.

Çok nadir olmakla birlikte bazı durumlarda hala fut metodu kullanılıyor. Bu metod sonucun da bir mm enin de 22 cm genişliğinde bir çizgi şeklin de iz kalabilmektedir.

Bu yöntemin uygulanması kararını saç ektirecek kişi ve doktoru vermektedir çünkü fiyat zaman ve kök yoğunluğu gibi değişken sebepleri olmaktadır. Bu metod sonucun da iz kalması olası bir durumdur. Fut metodu uygulamasın da sonuç olarak kesinlikle iz kalmaktadır.
Fut metodu sac köklerinin bir bir değil kümeler biçiminde transfer edilme biçimidir. Sac kökleri bir ile dört sac kılı bulunduran kümeler biçimindedir, kıl kümeleri mutlaka mikroskop camı altında oluşturulur ve mikroskop camı altında ayrıştırılır. Fut metodu kafanın arka ve kulaklar arasındaki dairesel alandan alınan sac köklerinin yerleştirilmesi işlemidir.

Fut metodu şimdilerde cok fazla tercih edilmemektedir, sac transferinde en fazla kullanılmış lakin eski bildik bir metoddur. Sac transferi işleminde gerçeğe yakın görünüm sağlanmasının başlangıcıdır. Fut ve fue metodu arasındaki en önemli fark verimli sac dokusunun alınma işlemidir sonrasında ise uygulanılacak sac ekim işlemi metodları aynı şekilde devam eder.

Saç ekiminde ekilen saç kökleri mi, saç telleri midir?
Saç ekimi sırasında nakledilen birimler (folliküler ünite) saç kökleridir. Saç kökü (folliküler unite) içinde tekli, ikili, üçlü ya da daha fazla saç teli barındıran anatomik yapılardır. Anatomik bütünlüğü olan yapılar olduğundan saç köklerinin (folliküler üniteler) saç ekimi sırasında kullanılması sonucun doğal, estetik ve verimli olmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder